HBK’s (Hottinger Brüel & Kjær Sound & Vibration ) hoogfrequente HATS Type 5128 heeft officiële erkenning gekregen voor het voldoen aan telecomtestnormen P.57 en P.58, waardoor de HATS ideaal is voor regelgevende evaluatie van communicatieapparatuur in mobiele telefoonnetwerken.

Head and Torso Simulator (HATS) Type 5128 is geautoriseerd door de ITU-T (International Telecommunication Union – Telecommunication Standardization Sector) en verzekert makers van producten zoals mobiele telefoons, headsets (inclusief oordopjes met een microfoon) en in de auto infotainmentsystemen die handsfree communicatiemogelijkheden bieden, dat hun goederen ook in overeenstemming zijn met officiële normen.

Deze tests – gespecificeerd door regionale, nationale en wereldwijde normen – worden gedefinieerd door organisaties zoals 3GPP, IEC en IEEE, en ze verwijzen allemaal naar P.58 voor de geautoriseerde apparatuur die moet worden gebruikt bij de tests die vereist zijn voordat producten worden verkocht voor gebruik , en worden doorgaans uitgevoerd door zowel leveranciers van communicatieapparatuur als netwerkproviders.

Wat Type 5128 uniek maakt, is dat dit het eerste en enige apparaat is dat nauwkeurig meet over het volledige menselijke audiofrequentiebereik. Alle eerdere apparaten zijn gebaseerd op een akoestisch koppelstukontwerp, het ‘type 711-koppelstuk’ (van de oorspronkelijke norm IEC 711, nu IEC 60318-4), dat alleen geschikt is voor frequenties tot 8 kHz. Met de komst van super-wideband- en fullband-standaarden, die responsen op 14 kHz en 20 kHz definiëren, worstelde de markt om hun producten met de goedgekeurde apparaten te kunnen evalueren.

“We waren bezorgd dat klanten metingen aan hun producten probeerden uit te voeren met behulp van op 711 gebaseerde oor simulatoren in een frequentiebereik waar de akoestische impedantie niet gedefinieerd was. Het leidde tot veel onzekerheid in de markt ”, zegt Lars Birger Nielsen, Telecom-Audio Market Manager bij HBK. “Er was duidelijk een kloof tussen de marktbehoeften en de goedgekeurde normen.”

De behoefte aan een ruimere definitie van de juiste akoestische impedantie voor het menselijk oor lag voor de hand, maar er was uitgebreid onderzoek voor nodig (meer dan tien jaar) om een ​​gemiddelde akoestische impedantie tot 20 kHz nauwkeurig te kunnen bepalen. Dat doel is bereikt met de oor simulator van Type 5128 HATS en is nu gedefinieerd in de P.57-standaard.

“Wij zijn ervan overtuigd dat dit een geweldige doorbraak is voor de industrie om communicatieapparatuur te kunnen meten over de volledige menselijke audiobandbreedte. We vertrouwen allemaal steeds meer op externe communicatie in ons dagelijks leven, zowel zakelijk als privé, dus het garanderen van een optimale audioweergave kan daar alleen maar bij helpen, ”aldus Thomas Rosenkilde Anderson, CSO voor HBK. “We zijn er trots op dat de grote investering die we hebben gedaan in onderzoek op dit gebied, heeft geresulteerd in producten die veel van onze klanten kunnen helpen bij het behalen van hun productkwaliteit”.