U kent vast wel dat gevoel, dat als je na een cursus van één dag een evaluatieformulier invult. “Zou iemand dat ooit lezen?”

Dat hebben we gedaan! Eén van de suggesties die wij het vaakst lezen is het verzoek naar meer praktische oefeningen. Zelf hadden we ook het idee dat volwassenonderwijs beter werkt als de deelnemers zelf actief aan de slag gaan. En dus……

In september 2018 is door de ENMO Academy een nieuwe praktijkopleiding van één dag georganiseerd en goed bezocht. In kleine werkgroepen hebben de deelnemers een reeks zeer uiteenlopende metingen uitgevoerd, steeds met bijzondere aandacht voor specifieke uitdagingen in het meten van geluid en trillingen. De begrippen bouwakoestiek, geluidvermogen, tonaliteit en harmonischen kwamen onder andere aan de orde.

Er werden trillingsmetingen gedaan aan een tandwielkast, zodat de deelnemers zelf de tandingrijpfrequenties konden uitrekenen en ook werkelijk meten. Ook werd de isolatie van een scheidingswand en de nagalmtijd van een ruimte bepaald en werden oplossingen berekend. Het verschil tussen geluidvermogen (LWA) en geluiddruk (LPA) werd verduidelijkt door er zelf mee aan de slag te gaan en tenslotte werd door echte metingen geleerd, hoe je FFT analyse kunt inzetten voor het beter begrijpen van tonaal geluid.

Natuurlijk hebben we ook hier weer de evaluaties zorgvuldig bestudeerd. Conclusie? Een heel goede manier om complexe meettechnieken te leren begrijpen door het te doen. Maar ook hier en daar de vraag om iets meer theorie!

In september 2019 komt de cursus weer. En dan zullen we ook zorgen voor wat theorie. Tot dan!

 

Bas Möllenkramer

Trainingspartner ENMO Academy