Op donderdag 23 mei 2019 organiseerde de ENMO Academy een druk bezochte ééndaagse cursus over de vele aspecten van de bouwakoestiek. In de ochtend werden de onderliggende theoretische principes besproken, waaronder het verschil tussen isolatie en absorptie, alsook de dicht bij elkaar liggende Nederlandse en Belgische normalisatie. Een apart blok werd gereserveerd voor het beschrijven van nagalmtijd, de relatie met de hoeveelheid absorptie en de uitdagingen bij het correct meten daarvan. Zo raakte iedereen gewend aan begrippen als Alpha, T60 en T20 en wat deze precies betekenen.

Na de lunch kregen de deelnemers uit zowel België als Nederland een kans om de nieuw geleerde kennis te borgen door direct in de praktijk een complete oefening uit te voeren. Overigens werd daarna ook volgens ISO normen gerekend om de gemeten gegevens te kunnen uitdrukken in een enkel kwaliteits-getal.

Zowel docenten als deelnemers hadden aan het slot van deze intensieve en boeiende dag een goed gevoel over hoeveel je in een paar korte uren kunt bereiken. Vooral de combinatie van theorie en praktijk sprak iedereen aan. In het volwassen-onderwijs wil men heel graag zelf aan de slag! En in 2020 zal deze cursus opnieuw worden gegeven.