ENMO heeft haar bedrijfsmerkwaarde “werken met mensen” hoog in het vaandel staan. Werken met collega’s, met onze partners en leveranciers maar nog het allermeest, werken met onze klanten. Samen bouwen aan oplossingen voor hun problemen. Het uitwisselen van informatie, bouwen aan een betrouwbare meetoplossing en nadien vernemen dat klanten blij zijn met de aangeboden en geleverde oplossing voor hun meetprobleem.

Gemeente Nijmegen is een klant waar wij al meerdere jaren een goede samenwerking hebben. Peter van der Voorn, Geluidspecialist bij Gemeente Nijmegen, wil graag zijn ervaringen delen.

Een feest om mee te werken: de B&K 2270!

Als je oude meetapparatuur na een lange tijd “op” is ga je op zoek naar een vervanger. Een alleskunner, allemansvriend, gebruikersvriendelijk, …. O ja de prijs natuurlijk nog. Maar is dat het belangrijkste?

Eerst maar eens naar de benodigde specificaties kijken. Zit alles er in? Wat zijn zoal de uitbreidingsmogelijkheden? Dan blijven er nog verschillende merken over. Bruel & Kjær zit er ook bij. Wel duur…

Uiteindelijk is het de B&K 2270 geworden. Voordat de keuze gemaakt werd, is er iemand van ENMO langsgekomen om alles goed uit te leggen en om de mogelijkheden te bespreken.Voor mij was het ongelooflijk goede bedieningsgemak doorslaggevend. Ik kreeg een 2270 te leen van ENMO en kon zodoende even spelen met “de nieuwe”. Wat een openbaring! Ik testte het bedieningsgemak uit door mijn collega’s een korte instructie te geven; in no time had iedereen de alleskunner door. Gauw bestellen.

Nu alweer meer dan een jaar bezig met de 2270 bij ons team Geluid van de Gemeente Nijmegen. Ook hebben wij voor ons Bureau Toezicht een 2250 Light aangeschaft. Ideaal en makkelijk in verband met dezelfde nabewerkingssoftware; Measurement Partner Suite BZ5503.

Wij hebben gekozen voor een “stand alone” PC; onze ICT afdeling heeft niet of slecht de mogelijkheid om de 2270 en de 2250 Light in het interne net te hangen. De “stand alone” notebook heeft ook als voordeel dat je alle downloads zelf in de hand hebt. Dat gaat bovendien zeer eenvoudig met de BZ5503 software.

Met de software BZ5503 kun je ook eenvoudig metingen archiveren en opslaan, zowel lokaal als ook in de M(easurement) P(artner) Cloud, zodat je meetgegevens nooit verloren gaan. De 2270 stelt je in staat om tijdens de meting aantekeningen en foto’s toe te voegen. Zo kun je later eenvoudig teruglezen en terugkijken wat en waar je gemeten hebt. Met de software kun je zo nodig achteraf nog meer foto’s en aantekeningen toevoegen.

De Praktijk

Tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen is er genoeg geluid. Een mooi feest met vele bands door de hele binnenstad. Met de 2270 kunnen we alle parameters die we nodig hebben in één keer op het display laten zien. Het LAeq, LCeq, LCeq-LAeq, LAFmax, LAF(SPL), tijd en de meettijd. Op die manier kunnen we snel handhaven op een juridisch juiste wijze. Ook kijken de PA bureaus (geluidstechneuten) vaak mee. Goed om ook dan het spectrum te kunnen laten zien; waarom zit er zoveel energie in de 31,5 Hz band ….

Ook is de 2270 mooi inzetbaar bij het meten bij klachten over laagfrequent geluid (LFG). Met behulp van een sjabloon kun je alle instellingen van de meter opslaan voor in dit geval het meten van LFG. De meter laten staan en meekijken; hang de 2270 met een Wifi-dongle in het plaatselijke WiFi netwerk en kijk op het werk of thuis via een webbro
wser mee. Zonder extra kosten!

Je kunt natuurlijk ook de module Signal Recording (BZ-7226) aanschaffen en alles opnemen (niveaus en audio) om dit later te kunnen analyseren. In dat geval is dan een financiële investering nodig en je moet de data uitwerken. Wel is het zo dat je met handige instellingen het zoekwerk erg kan inkorten en snel een advies kan maken. Ook kun je met behulp van een start/ stop knop de LFG-gehinderde zelf laten bepalen wanneer het nuttig is om een opname te maken.

LFG hinder ontstaat vaak door bronnen in eigen huis of bij de buren en niet direct van bronnen (bedrijven) ver weg, op enige afstand. Dat wordt echter wel vaak gedacht.

In huis kan een waterpomp van de eigen CV ketel met een hogere frequentie een LFG toon veroorzaken in huis. Dan blijkt bijvoorbeeld een buigslappe wand 30 Hz af te stralen. Door goed door te vragen naar de klacht en/of een meting uit te voeren én de elektriciteit in huis uit- en aan te schakelen kan de LFG hinder snel weggenomen worden. Het is belangrijk om dat snel te doen; het blijkt dat mensen gevoeliger worden voor LFG als ze daar lang aan blootgesteld worden. Iets om zeer zeker rekening mee te houden.

De beoordeling of het geluid tonaal is of niet wordt sterk vereenvoudigd én objectief bepaald met behulp van de module Tone Assessment (BZ-7231). Zo kan er geen discussie ontstaan om conform de Handleiding Meten en Rekenen Industrielawaai (1999) de 5 dB correctie toe te passen. Uiteraard wil je dat niet zo maar toepassen; 5 dB is een behoorlijke verhoging. Wel is het zo dat vaak blijkt dat het tonale deel van de bron redelijk eenvoudig weggenomen kan worden.

ENMO

Het team van ENMO staat altijd voor je klaar. Per telefoon en/of email is er snel contact gelegd en worden vragen snel beantwoord. Ook de kalibratie service is professioneel en snel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de meter niet in de lucht blijft.

Naast deze goede service is er ook nog de 2-jaarlijkse ENMO-gebruikersdag. Een dag om kennis op te nemen maar ook om kennis uit te wisselen met collega meetprofessionals. Het is tevens fijn om ter voorbereiding op deze gebruikersdag zelf onderwerpen te kunnen aandragen. Een dag die je als B&K geluidsmeter gebruiker zeker niet wilt missen!

     
Figuur 1                                                       Figuur 2

Figuur 1: Peter van der Voorn aan het meten
Figuur 2: Meetproject van Gemeente Nijmegen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ENMO´s gebruikersdag