Wist je dat…?
- … vrouwen beter kunnen horen dan mannen? Het wordt weleens gezegd, maar is het ook echt zo? Ja! Het mannelijk gehoor neemt namelijk twee keer zo snel af, en mannen krijgen twee keer zo vaak last van gehoorverlies. Ook horen vrouwen middelhoge tonen, zoals een huilende baby of het fluiten van vogels, beter dan mannen. De hormonen ‘beschermen’ vrouwen zelfs tussen hun 30e en 50e levensjaar.
- … onze oren niet stoppen met groeien? Ondanks dat we aan het einde van onze puberteit volgroeide volwassenen zijn, stoppen onze oren niet met groeien. De groei van onze oren schijnt gemiddeld 0,2 millimeter per jaar te bedragen, wat neerkomt op één centimeter in vijftig jaar.
- … de blauwe vinvis de grootste herrieschopper is? De blauwe vinvis kan geluiden maken tot wel 180 decibel. De geluiden kunnen zelfs 800 kilometer verder nog worden waargenomen. De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen (114 dB), de brulaap (90 dB) en wolven (90 dB).
- … er Canadese wetenschappers in geslaagd zijn om geluidsgolven van een rode bloedcel te detecteren? Een rode bloedcel die wordt bestraald met laserlicht zendt geluidsgolven uit. Met een speciale akoestische microscoop zijn de wetenschappers er nu in geslaagd om deze geluidsgolven te detecteren. Een nieuwe, snelle diagnostische test voor verschillende bloedziekten lijkt daarmee een stap dichterbij.
- … gehoorschade door lawaai op het werk één van de meest gemelde beroepsziekten in Nederland is?
- … er apps bestaan waarmee je je gehoord kunt testen? Daarnaast bieden deze apps ook informatie ter voorkoming van gehoorschade. Een aantal apps op een rij:
- Music safe check
- Play it down
- Safe noise
- DB meter
- Oorveilig
- Hearing-check
- Hearing test
- Widenoise
- …het luidste geluid ooit werd geproduceerd door de eruptie van de Kraketau? De ontploffing werd gehoord in Australië en Mauritius, zo’n 5000 km verderop!
- …piëzo elektrische materiaal mechanische energie kan omzetten in elektriciteit? Momenteel wordt piëzo elektrische materiaal gebruikt in de omgekeerde rich-ting, bijvoorbeeld in speakers. Nu staat dit onderzoek nog in de kinderschoenen maar wie weet wordt je GSM in de toekomst opgeladen door je eigen stem…!
- … het geluid van een cirkelzaag net zo hard is als het geluid van een laag-vliegend vliegtuig?
- … sommige dieren, zoals walvissen en olifanten, infrageluid gebruiken? Infra-geluid is geluid met een lage frequentie dat door mensen niet gehoord kan worden. Een mens kan dit geluid ook niet produceren met zijn stembanden. Om infrageluid te maken moet je heel groot zijn, groter dan een mens. Olifan-ten en walvissen kunnen door middel van infrageluid over grote afstand met elkaar communiceren. Sommige soorten walvissen gebruiken infrageluid ook om hun prooidieren, zoals inktvissen, te verlammen.
- …geluid ook gebruikt wordt om te helen, te kalmeren en te genezen? Eeuwen geleden gebruikten Tibetanen, Chinezen, Aboriginals en sjamanen de trillingen van verschillende instrumenten al als genezende kracht. De trillingen entonen van Tibetaanse klankschalen hebben bijvoorbeeld een helende werking op lichaam, ziel en geest; de klanken zorgen voor een diepe ontspanning. Misschien heb je zelf wel eens het rust-gevende effect van het geluid van een kabbelend beekje ervaren of bij het ruisen van de zee?
- …antigeluid een geluid is dat een ander geluid opheft? Door het tegelijkertijd te laten horen met het geluid dat je wilt dempen, krijg je een bijna lawaailoze ervaring. Er zijn al verschillende kop-telefoons op de markt die gebruikmakenvan antigeluid.
- … tussen de strijkers en de blazers in een symfonieorkest tegenwoordig steeds vaker een doorzichtig geluidscherm staat? Dat scherm moet de musici beschermen tegen gehoorschade.
- … geluid in Nederland milieuprobleem nummer één dreigt te worden? De Nederlandse Stichting Geluidshinder waarschuwt dat geluidsoverlast steeds meer schade aan de gezondheid toebrengt. Lawaai heeft een negatief effect op de slaap en de gezondheid. In Nederland hebben ongeveer anderhalf tot 2,2 miljoen mensen ernstige hinder van geluid. De grootste boosdoener is het verkeer.
- …de eenheid van geluidstrilling wordt genoemd naar Heinrich Rudolf Hertz (1857-1894)?
- … spinnen helemaal niets horen? Toch weten ze of er geluid is doordat ze trillin-gen voelen door de haren op hun poten. Gewoon blijven gillen dus!
- …het frequentiebereik bij dieren anders is dan bij de mens? – Mens : tot 20 kHz – Hond: tot 35 kHz – Rat: tot 100 KHz – Kat: tot 25 kHz – Vleermuis: tot 120 kHz